"Je jasné, že letadlo nepřistálo. Není šance, že by se vysunuly nafukovací záchranné skluzavky," řekl Guillaume Denoix de Saint-Marc, který stojí v čele sdružení pozůstalých po obětech leteckého neštěstí v Lockerbie a nyní pomáhá organizovat pomoc rodinám pasažérů z letu 447.

S verzí, že se letoun Air France, který začátkem týdne s 228 lidmi na palubě na cestě z Rio de Janeira do Paříže zmizel v Atlantiku, nejspíš rozpadl na kusy už za letu před dopadem do oceánu, přišla v noci na čtvrtek agentura AP. "To jasně vypadá jako případ letadla, které se rozpadlo. Jen nevíme, proč se tak stalo, ale vyšetřování to ukáže," řekl agentuře nejmenovaný expert z leteckého průmyslu, který se k havárii nesmí veřejně vyjadřovat.

Zničení airbusu za letu prý naznačují automatické vzkazy, které stroj vyslal před svým zmizením. Po oznámení od pilota, že airbus prolétá bouřkovou oblastí, přišly jen automatické zprávy, podle kterých postupně v rychlém sledu přestávaly fungovat jednotlivé systémy letounu. Poslední technický vzkaz hlásil ztrátu tlaku v kabině a katastrofický stav stroje.

 

Pátrání pokračuje

Pátrání po troskách zříceného Airbusu A330 mezitím pokračuje. Mluvčí francouzské armády Christophe Prazuck oznámil, že francouzské letouny zatím provedly šest misí nad oblastí předpokládané havárie, ale žádné nové trosky neobjevily.

Dosud pátrači našli jen několik málo částí havarovaného letadla včetně kovového předmětu dlouhého sedm metrů. Trosky se nacházely v pětikilometrovém pásu u palivové skvrny, která se táhne přes 20 kilometrů. Kovový kus plaval jižněji od trosek objevených dříve.

V oblasti vzdálené asi 1100 kilometrů od pobřeží Brazílie operuje jedenáct průzkumných letadel a na místo dorazila první z celkem pěti lodí, které tam vyslalo námořnictvo.