"Velmi se obáváme," řekl Sky News představitel Air France. "Stroj zmizel z obrazovek před několika hodinami. Může to být problém s vysílačem, ale tato závada je u tohoto typu letadla velmi vzácná. Stroj nepřistál v době, kdy měl," uvedl pracovník letecké společnosti.

Stroj měl podle plánu přistát v 11:10 v Paříži. Odstartoval v sedm večer místního času (o půlnoci SELČ). Na palubě bylo mezi 216 cestujícími nejméně 60 Francouzů.

Kontakt se strojem byl přerušen po necelých čtyřech hodinách letu. Stroj se ztratil z radarů okolo 3:20 SELČ ráno, podle agentury Reuters ale ve 4:14 ještě piloti informovali o elektrickém zkratu, který nastal po silné turbulenci.

Airbus A330 společnosti Air France dosedá na letiště Charlese de Gaulla.

Airbus A330 společnosti Air France dosedá na letiště Charlese de Gaulla.

V té době už stroj letěl nad Atlantikem poblíž brazilského pobřeží. Airbus zmizel i z obrazovek brazilských vojenských radarů. Nad centrální částí Atlantiku ale nejsou stroje sledovány na radarech, proto obavy nebyly hned tak vysoké.

Stroj zmizel u pobřeží Maroka

Zatím není jisté, kde stroj havaroval. Původně se spekulovalo, že mohl havarovat u brazilského pobřeží. Z radarů zmizel u ostrova Fernandno de Noronha vzdáleném asi 350 kilometrů od pobřeží Brazílie. Tam také zahájilo brazilské letectvo a námořnictvo záchrannou akci. 

Později ale francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že stroj havaroval, když se blížil k pobřeží Maroka. Do záchranné operace se zapojil i Senegal. Francouzské úřady současně vyloučily, že by letadlo bylo uneseno, protože stroj už neměl palivo na další let, nikde však nepřistál.  

  

 V případě zmizení letounu se vyhlašují údobí tísně, pohotovosti a nejistoty, řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Během toho se vypočítává, kam mělo letadlo dorazit a na základě toho se vyhodnocují pátrací a záchranné kroky.

"Za dobu od ztráty komunikace už by letadlo dorazilo někam, kde by se objevilo na radarech,“ řekl Novinkám Klíma s tím, že existuje malá šance, že by se stroji podařilo přistát na moři.